Kunstnere og kulturproducenter vinder sag mod Microsoft i Højesteret

Højesteret har i dag afsagt dom i en sag mellem rettighedshaverne i regi af Copydan KulturPlus og Microsoft/Nokia. Dommen fastslår, at Microsoft/Nokia skal betale 20 mio. kroner i kompensation til kunstnere og producenter for salg af hukommelseskort til mobiltelefoner.

Dommen har allerede fået stor betydning, da det er blevet afklaret, at den danske lovgivning ikke er i overensstemmelse med EU-retten. Højesterets afgørelse glæder Jacob Graff Hedebrink, administrerende direktør for Copydan KulturPlus:

”Det er en god nyhed for danske kunstnere og kulturproducenter. Microsoft/Nokia har siden 2004 afvist at betale den kompensation, som rettighedshaverne har ret til, men nu kommer betalingen så endelig”, siger Jacob Graff Hedebrink.

Ny kompensationsordning på vej til kunstnerne


I Danmark er det lovligt at kopiere musik, tv, radio og film til privatbrug. Kun løse, blanke medier som cd’er og dvd’er har hidtil udløst et vederlag til kunstnerne. Medier med indbygget kopieringsfunktion har ikke været omfattet af ordningen, men nu er der håb forude for rettighedshaverne, udtaler Jacob Graff Hedebrink:

”Via Højesteretsdommen er det blevet afklaret, at den danske kompensationsordning er i strid med EU-retten, da den ikke omfatter hardware, og derfor må den moderniseres hurtigst muligt”. 

Kulturministeriet arbejder lige nu på en ny, opdateret ordning for privatkopiering, som kunstnerne og kulturproducenterne har kæmpet for i årevis:

”Rettighedshaverne skal have kompensation, hvad enten kopiering af film og musik foregår på en cd, en telefon eller en computer. Den tabte indtægt for en musiker eller skuespiller er den samme uanset, hvor og hvordan kopieringen foregår.”

For mere information kontakt:

Jacob Graff Hedebrink, administrerende direktør for Copydan KulturPlus,
tlf. 28 59 62 52

Om Copydan KulturPlus


Copydan KulturPlus sikrer, at der bliver afregnet vederlag til kunstnere og producenter, når der sælges blanke kopimedier i forretningerne. Pengene fra ordningen er betaling til kunstnere og producenter for lovlig privatkopiering af musik, tv og film. En mindre del anvendes desuden til at understøtte det kreative vækstlag eller produktioner, der ikke klarer sig på kommercielle vilkår.


Pressemeddelse udgivet: 04.09.2017